понеделник, 22 декември 2014 г.

Боримир Дончев - Борей "Самира II: Мисията"

...

Както се подразбира от заглавието това е втората част от серията за Самира. Действието в този роман се развива веднага след събитията в едноименната "Самира". Тук тя става майка на сина си Георги и се наслаждава на новата си роля, както и на по-различния живот, който води сега. Само че тази идилия няма как да продължи дълго, защото миналото много скоро я застига. Самира все пак е наемник и трябва да понесе последствията от това.

Ситуацията в която се озовава е патова - тя хем трябва да остане лоялна към османците, хем иска да защити любимия си мъж и детето си, които обаче са българи. След доста рискована маневра тя някак успява да доведе нещата до състояние, в което и вълка да е сит, и агнето - цяло. Само че се разделя с детето и мъжа си и тръгва на път. Този път ще я отведе в Европа, на различни места, много хора ще се възползват от нея, за да постигнат собствените си цели. Както и в първата част, така и тук, има много екшън и хитроумни планове, с тази разлика, че Самира е съвсем сама и няма да кой да разчита, нито на кой да се довери.

В тази част има още повече исторически личности, някои познати, други не толкова. Те са съвсем живи образи, а не просто хронология от учебник по история. Боримир се е постарал да даде доста бележки за тях, така че ще е интересно на по-любопитните. 

Докато Самира е на път, в България се подготвя Чипровското въстание. Разбира се тя ще направи всичко възможно за да помогне на въстаниците, но това няма да е достатъчно. Разгрома на въстанието е предадено с много малко думи, не е описано в някакви подробности, но човек може силно да усети емоцията - майсторски се е справил с тази задача автора.

Колкото до Самира, тя е все така красива, секси и харизматична, но е пораснала и е прекрасна - блести с онази неподправена по-зряла женственост, която не подлежи на описание. И в двата романа има много качествен секс, нещо което не се среща толкова често в литературата, особено в българската. Нямам търпение да разбера как ще се развие нейния образ в една следваща част. 

Самира 2 е по-сериозния роман, надхвърляйки рамките на чистото приключение. Прочетох го с голямо удоволствие като често търсех и допълнителна информация за описваните събития. Атмосферата е толкова завладяваща, че ми беше трудно да се връщам обратно в реалността. Аз лично очаквам тази история да има продължение :)

Още за романа в Книголандия.



 Издание на Изток-Запад

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар