четвъртък, 4 декември 2014 г.

Саймън Мордън "Степени на свобода"

...
"Науката е мъдра."
...

"Степени на свобода" е последната част от трилогията за Метрозоната. Събитията в този роман се развиват няколко месеца след "Теории за по̀лета", героите са същите, но ще ги видим в малко по-различна светлина. Основната разлика е, че нашия главен герой д-р Самуил Петрович се е разделил с жена си, като постепенно се разбира какво всъщност се е случило между тях.

Основния проблем на Петрович е, че неговото ИИ е затрупано някъде дълбоко под земята, напълно офлайн, а той дори не е сигурен дали е живо. Той ще се опита да го освободи, но много хора старателно му пречат да осъществи намеренията си. Общо взето всички играят една сложна игра, всеки се опитва да натхитри останалите, но както винаги Петрович ще обърка плановете им  с прословутия си непукизъм.

Романът отново е с много динамично действие, развива се в Метрозоната, която е претърпяла известна промяна в политическия си статус. Събитията са концентрирани в няколко дни, а Петрович ще се прицели в целия свят - така и трябва. Като ще е свобода, нека да е в големи мащаби. Краят на романа е доста отворен, не знам дали автора не си оставя вратичка за бъдещи подвизи на главния си герой, но аз лично нямам нищо против да се срещнем отново. 

Тъй като цялата поредица вече е налична на книжния пазар трите книжки могат спокойно да се прочетат една след друга като цял един роман и аз лично може би ще си доставя това удоволствие още веднъж, без да се налага да чакам следващата част. Всъщност сега виждам, че Саймън Мордън е пубикувал още един роман, който е с главен герой Петрович, така че поредицата ще надмине границата на трилогия. 

Да споменавам ли че Петрович не се е отучил от навика си да псува на руски? Да, много добре го прави това :)



 Превод на Васил Велчев

 Великолепна корица, дело отново на Росен Дуков

 Издание на Колибри

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар