събота, 8 февруари 2014 г.

Робърт Галбрейт "Зовът на кукувицата"

...

Мисля, че не остана човек, който не е разбрал, че зад името Робърт Галбрейт стои Джоан Роулинг, създателката на Хари Потър. "Зовът на кукувицата" е втория роман за възрастни на Роулинг след изключителния по мое мнение "Вакантен пост", който винаги с удоволствие препоръчвам. Във "Вакантен пост" действието се развива в провинциално градче в Англия и използвайки този фон Роулинг е поднесла един наистина много силен социален роман. "Зовът на кукувицата" обаче е чист криминален роман и няма съмнение за неговото жанрово позициониране.

Главните герои са двама - Робин, млада, щастлива, влюбена и усмихната, пристигнала наскоро в Лондон, за да живее с годеника си. Тя започва работа за седмица при Корморан Страйк, който е пълната ѝ противоположност. Той е малко тромав, изгонен току що от приятелката си, собственик на детективска агенция на практика пред фалит.

И както обикновено става при Страйк идва клиент с не много обещаващ случай, но поради липса на кой знае какъв избор той все пак се заема с него. Става въпрос за сестрата на този клиент, която се хвърля от прозореца на сградата, в която живее и случая е обявен за самоубийство. Въпреки че е проведено щателно разследване, още повече, че загиналото момиче е известен модел и позната в обществото фигура, убиец или мотив не е открит. 

Така че на нашия симпатичен тандем ще му се наложи да разплете тази история. Едновременно с това автора добавя нови и нови детайли към образите на героите и се е получило нещо много добро. Още във "Вакантен пост" много се впечатлих от героите на Роулинг, рядко човек попада на толкова живи и истински образи, всеки със своите и положителни, и отрицателни страни. Не ги гали с перце Роулинг, напротив - може да е доста брутална ако се наложи. И в "Зовът на кукувицата" положението с героите е единтично - толкова добре са изградени, че на края на романа ги чувствате като свои познати. Разбира се двата романа са много различни, затова нямам намерение да ги сравнявам, това което е общо е доброто писане.

Този роман поставя началото на серия с главен герой Корморан Страйк, така че ще видим поне още едно заглавие. Много се радвам, че Роулинг има планове да пише още, и то романи за възрастни, защото е наистина много добра. 

Много благодаря на Колибри за изпратеното ми копие от романа :)

Още за романа в Аз чета и Кноголандия 



 Превод на Надя Баева

 Издание на Колибри

 Във Goodreads




Няма коментари:

Публикуване на коментар