събота, 10 август 2013 г.

Георги Господинов "И всичко стана луна"

"И всичко стана луна" е сборник с 19 разказа, писани през последните години. Аз лично я прочетох на един дъх, макар че обикновено чета разкази, разреждайки ги с нещо друго. Този сборник е много силен, защото няма слаб разказ, всички са страхотни. Макар и да няма очевидна връзка между тях, те все пак са свързани с една неуловима нишка, която е по-скоро усещане.

Разказите, които най-много ме впечатлиха: първият в сборника "8 минути и 19 секунди" - това е времето, което е необходимо на светлината от Слънцето да достигне Земята. "Пред хотел България", в който се разказва за една закъсняла с 40 години среща. Много ми въздейства този разказ, много е нежен. "Да търсиш Карла в Лисабон" има подобно звучене и го почуствах много близък. "За Лора", един много кратък разказ, абсолютно съвършен, в който се появява спомена за Яворов. Май изброих доста, но както вече казах, всички са много хубави.

По-сериозните "Призраци", "Обащиняване" и "Ритуалът" може да заседнат леко в гърлото и ще ви накарат да се позамислите.

"И всичко стана Луна", разказът, който е и заглавие на сборника е последен по ред, в който действието се развива в бъдещето. Аз лично ви съветвам да ги чететe по реда, в които са публикувани, въпреки че разказите може да се четат и на разбъркано. 

Георги Господинов пише мнооого добре :)

Заедно с този сборник си закупих и "И други истории", отново разкази, но издадени преди малко повече от 10 години. Кориците на двата сборника образуват едно цяло като се сложат един до друг, поздравявам издателя за идейната концепция.



 Издание на Жанет 45

 Дизайн и предпечат на Яна Левиева

 Във Googreads







Моя любителска снимка на двата сборника :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар