неделя, 28 юли 2013 г.

Крис Удинг "Водопади на Възмездието"

"Всяко нещо, което изглежда прекалено хубаво, за да е истина, обикновено се оказва прекалено хубаво, за да е истина."
...

Купих си този роман веднага след като го издадоха, но си го оставих за подходящ момент - и ето, той дойде. Остават ми няколко работни дни до лятната отпуска и реших да си поднеса и подходящо настроение. Защо с този роман? Защото още от анонса му веднага разбрах, че прилича на знаменития сериал Firefly, който за съжаление си остана само с един сезон, но това е съдбата на не-много-комерсиалните неща. Firefly честваха 10-годишнина от излъчването му и на миналогодишния Comic-Con се бяха събрали всички актьори от сериала (напишете Firefly 10th Anniversary Panel в YouTube ако някой се интересува). И аз понеже го гледах тогава и си припомних колко много ми харесваха сериите и като видях подобна книга...Та предългия ми увод има за цел да покаже, че имам определена емоционална обремененост, въпреки че този роман няма нищо общо със сериала Firefly, освен някакво си мое чувство, което изобщо не е задължително някой друг да го почуства. В последствие като скролирах набързо мненията в Goodreads видях, че и други хора са направили същата връзка, така че повредата не е в моя телевизор, моля :)

Авторът ни въвежда много бързо в обстановката и ни запознава с героите - това е екипажа на космическия кораб Кети Джейн. Освен кораба, другото дамско име е на новия им навигатор, но има и още една жена - тя определено е необичайна, защото не е човек. Останалите са мъже и се занимават с мъжките си работи - докато една част от тях бърникат по кораба, друга се опитва да се измъкне от местни бандити, с които са си имали бизнес отношения, от които последните нещо не са много доволни. Всичко се развива бързо и няма време за излишни приказки. Така че, екипажа се евакуира набързо след престрелката само за да се забърка в нови неприятности, които обаче този път са в доста по-голям мащаб. Следват много, много приключения, разкрития и обрати.

Водопадите на възмездието е легендарен пиратски град, който обаче никой не знае къде точно се намира. 

Няколко неща за самите герои - капитана на кораба, Дариан Фрей, е точно това, което трябва да бъде - красив, чаровен, мъжествен, харесван от жените, той взима решенията, които трябва да се вземат. Крейк, който уж е само обикновен пасажер, е демонист, което значи, че може да въздейства на съзнанието на другите. Малвъри е лекар, съвсем истински, който обаче по някаква причина също се крие. Пин не блести с интелект, но е добър пилот. Харкинс също е отличен пилот. Сайло е мълчалив инженер. Джес, както подобава на една истинска дама, има много тайни. Общото между тях е, че всички си имат причини да не се набиват на очи на властите.

Много свеж приключенски роман, в която бъдещето е само лек фон. Действието е бързо, но си има своите лирични моменти, главите са къси и удобни за четене. Романът ми донесе много настроение и е чудесно четиво за почивните дни - разпускащо и ненатоварващо, същевремено те държи достатъчно в напрежение, но не до степен да те обсебва. Краят е предвидим, но романа не губи в никакъв случай от това.

В допълнение към книгата ще получите тесте карти за рейк, както и правилата на играта. Романът завършва с част от дневника на кораба. 

Втората част на тази история се нарича "Тайните на Черния капитан" и вече е на пазара.


Превод на Надя Златкова

Издание на Artline Studios, които правят най-красивите корици и тази не прави изключение

Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар