четвъртък, 6 юни 2013 г.

Х.Ф. Лъвкрафт "Планините на безумието"

"Планините на безумието" е кратък роман, който започва с една експедиция до Антарктика в Южното полукълбо през 1930 година. В експедицията участват няколко учена, разкзвача на историята, който е геолог, няколко студента, няколко механика и специално обучени кучета. Групата разполага с иновативна машина за сондиране, с която по-лесно може да се достигне до голяма дълбочина. Още в самото начало плана на експедицията се променя, защото един от учените открива невероятно голям и висок планински масив, като някои от върховете му съперничат на първенците в Хималаите. Освен планината откриват и добре запазени екземпляри от вид, който е непознат на науката - съществата притежават качества и на растения, и на животни. Естествено вдъхновен от тези открития целия екип се впуска в изследователска дейност.

Нещата се пообъркват разбира се. Обаче ако си мислите, че разни странни същества ще ви дебнат изад ъглите - не, не такъв е случая. Лъвкрафт е чудесен разказвач, а историята не е никак страшна.

Следват разказите:
"От одвъдното" - разказ за какво ще се случи, ако успеем да ускорим и подсилим сетивата си;
"Леден полъх" - ами от отвъдното ествесвено;
"Амулетът"- за двама отегчени приятели, които се развличат с разравяне на гробове;
"Музиката на Ерих Цан" - музикален и прекрасен разказ, допадна ми най-много;
"Кошмарът в Ред Хук" - този ми напомни за сериала Supernaturals, ще взема да си догледам последния сезон.

"Сянка отвъд времето" е също кратък роман, или новела може би, не съм съвсем сигурна, но и не е толкова важно това. Тук вече има съвсем истински извънземни, пренасяне на съзнанието и онази ужасна невъзможност да проумееш мащабите на времето и пространството.

Супер добре се чувствам с Лъвкрафт и много ми допада стила му, едно безкрайно удоволствие е да се чете. Браво и на Адриан Лазаровски, който освен превода е направил и подбора на произведенията, включени в този сборник - една отлично свършена работа.



Превод и съставителство на Адриан Лазаровски

Издание на Ентусиаст

Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар