събота, 23 февруари 2013 г.

Бернар Вербер "Танатонавтите"

Танатонавт. Дума от същото семейство като касмонавт или астронавт.
Танатонавт - изследовател на смъртта.
Танатодрум - мястото, от където се oсъществяват полетите.

"Да си здрав означава всеки ден да те боли на различно място."
...
"Недей да гониш щастието, животът трае колкото една въздишка." (Омар Хаям, 1050-1123)
...
"Раят е за всички. Ако се наложи, ще изпратим там сини каски, за да следят за свободното преминаване на мъртъвци и танатонавти." :)
...
"Бах е бил гений на преплитането. Смесвайки два гласа, той създава илюзията за трети, който на практика не съществува и който освен това е по-богат от другите два, взети заедно. Тази техника е приложима във всичко - в музиката, в писането, в рисуването и знам ли още в какво? Дръжте си очите затворени."
...
"Красотата е разнолика като страха." 
...
"Общата ми култура е толкова голяма, че ми тежи."  :)
...

Най-накрая мисля да обърна внимание на Вербер, книга, която съм си купила преди цели 5,6 години и досега ме чакаше търпеливо в личната библиотека. Нямам никакво обяснение защо я подминавах толкова много време, а си я взех с голям мерак на един от поредните панаири на книгата.

Романът започва с историята за едно приятелство - две момчета на около осем, девет години. Красота ! Между тяхната история има вмъкнати кратки цитати от учебник по история за 2-ри клас, дисертацията "Непознатата смърт", която е написана от бащата на едното момче, както и извадки от полицейските досиета и на двамата. Такива досиета има и за другите герои, те са съвсем кратки и много забавни. От самата дисертация пък има извадки за:

1. Месопотамска, лапландска, индуистка, амазонска, японска, тибетска, келтска, гръцка, гренландска, библейска(!), скандинавска, персийска, австралийска, кенийска, ведическа, южноафриканска, християнска, еврейска, таоистка, сибирска, арабска, египетска, зороастрийска, индийска митология;

2. Митология на ацтеките, на маите, на индианците чипеуа, на амазонските индианци, на американските индианци, на индианците навахо;

3. Будиска, китайска, еврейска, християнска, персийска, ауровилска, суфистка, ориенталска, таоисткa, индуистка, ведическа философия; философия на розенкройцерите;

4. Италианска поезия;

5. Йога учение;

Уверявам ви не е страшно :)

По стечение на обстоятелствата двамата се разделят за доста дълъг период от време, за да се срещнат отново вече като зрели мъже - единият е професор по биология, а другият- лекар.

Последвалите събития в които са замесени френския президент, нашите двама герои, една красива медицинска сестра и стотина души в един затвор водят до основаването на Движението на танатонавтите, а ние ще разберем как и защо възниква, кои са неговите основоположници и как всъщност откриват тази Нова земя, или континента на мъртвите. С това завършва първата епоха или времето на самодейците.

Втората епоха логично е тази на пионерите, което значи завладяване и изследване. Имаме нов континент, имаме и нови колониални апетити от страна на великите сили, да, the same old story. На този етап се включват и нови попълнения към нашия екип. Малко политика, малко религия, малко медии, малко любов, малко война. Но нещата вървят към пробив и картата на новия континент постепенно придобива очертания. А къде се намира той, чисто географски? Това няма да издам разбира се, но признавам, че идеята е доста оригинална.

Третата епоха е тази на професионалистите. Най-накрая! Ще виждаме все повече от новия континент, неговите особености, ще си отговорим и на някои въпроси, като например защо се раждат повече жени от мъже. Светът се променя, а дали за добро или лошо е въпрос на гледна точка.

Истински се забавлявах с този роман. Трудно е да се определи жанрово, нещо като фантастика, ама не съвсем.

За финал ще предложа шарадата на Виктор Юго: "Първата ми дума е кисела. Втората ми не е горчива. Третата ми не е съвсем сирене. Цялата е торта."
Що е то ? Аз почти го познах, но не съвсем точно. :)

     

 Превод на Иван Георгиев

 Издание на Colibri

 Във Googreads


Няма коментари:

Публикуване на коментар